Özgür Blogger

e-Bisiklet – Arıza Deneyimi

Her şeyi alırken olduğu gibi elektrikli bisiklet kiti alırken de arıza durumunda n’aparım diye düşünmüştüm. Ve başıma geldi.

Eğer uzun uzun benim zırvalarımı okumak istemiyorsanız, direkt sonucu öğrenmek istiyorsanız sayfayı aşağıya kaydırarak Sonuç başlığından okumaya devam edebilirsiniz. :)

Türkiye’de tüketici korunmadığı için milletçe her zaman (haklı olarak) mağdur olma korkusu yaşarız. Satın aldığımız mal ayıplı çıkarsa tanzim edilmesi için yapılması gerekenler yaklaşık bir yıl sürer, onda da zararınızın karşılanacağı garanti değildir. O yüzden ülkemizde denenmemiş bir mal veya hizmet alırken her zaman risk vardır.

Bisiklet için elektrik dönüşüm kitini almadan önce arıza durumunda ne olur, mağdur olur muyum diye çok yönlü düşünmeye çalıştım. Sonuçta bu teknolojik bir mekanizma, herhangi bir sebeple arıza yapması normal, o sorun değil. Ama sorunun giderilme şekli ve hızı önemli. Bu kiti bana satan firma Bursa’da. Arada bayi vb yok, satın almayı direkt olarak internet sitelerinden gerçekleştiriyorsunuz, size kargoyla gönderiyorlar.

Kitin montajını ister kendiniz yapıyorsunuz, isterseniz de firmanın birkaç şehirde yönlendirdiği bisikletçilere giderek (ücreti karşılığında) yaptırıyorsunuz. Bu hizmet noktaları montaj hizmeti veriyorlar ama servis hizmeti verme taahhütleri yok. (Bu arada sadece en büyük kentlerde montaj noktası var, şimdilik yaygın değil.)

Kaygılarım şöyleydi: Arıza durumunda kitin hangi parçasının arıza yaptığını ben kendim tespit edemem, diyelim ki edebildim, o parçanın sökülüp Bursa’ya kargolanması gerekir, bir şeye zarar vermeden ben o parçayı sökebilir miyim? Diyelim söktüm ve gönderdim. Arızanın tespiti, onarım süresi ne kadar zaman alır? Her aradığımda “ilgileniyoruz, bilgi vereceğiz” diyerek beni bekletirler mi? Onarım için kullanıcı hatası deyip bana maliyet çıkarırlar mı? Gelişmiş ülkelerde böyle şeyler sorun olmaz, tüketici mağdur edilmez ama Türkiye’de yaşayan biri için çok olağan kaygılar bunlar. En sonunda “çok sorun olursa atlarım Bursa’ya giderim, bizzat yüz yüze görüşünce her türlü sorun çözülür herhalde” diye düşündüm ve kiti aldım.

Geçen perşembe akşamı bisikletimi sürerken bir kavşağa geldim ve durdum. Bir araba geçti, sonra hareket ettim ama elektrik motorundan güç gelmedi. Baktım, gösterge de kapanmış. Yani ne olduysa birkaç saniye içinde oldu, anlam veremedim. Bir daha da sistemi çalıştıramadım.

Eve döndüğümde sistemin orasını burasını mıncıklayarak sorunu anlamaya çalıştım. Emin olmasam da bir yerde temassızlık olduğu sonucuna vardım. (Sorun o değilmiş. :) )

Sonuç

Bisikleti arabaya atıp kitin montajını yapmış olan Alsancak’taki Delta Bisiklet’e götürdüm. Kelimenin gerçek anlamıyla beni kapıda karşıladılar. Durumu söylememle birlikte bisikleti elimden alıp muayene etmeye başladılar. Onlar uğraşırken ne sorduysam her zamanki nazik tavırlarıyla tek tek cevap verdiler. Bir noktada firmayı arayıp görüş alışverişi yaptılar. Sonra kontrollerini tamamlayıp teşhisi koydular.

Kitin firmaya gönderilmesi gerektiğini söylediler. Yine her zamanki nazik tavırlarıyla en kısa sürede kitin geri geleceğini ve bisikleti çalışır şekilde teslim edeceklerini söylediler. Numaramı bırakıp ayrıldım.

Kargo gitmeleri, gelmeleri derken araya da bayramın girmesiyle 10 gün bisikletimden ayrı kaldım. Ama bu süreçte Alba teknik servis beni birkaç kere arayarak bilgi verdi. Konu çözüldüğünde de “bugün kiti kargoya veriyoruz” diye de bilgi verdiler. En son olarak da bugün bisikletimi sorunsuz şekilde teslim aldım.

Sonuç olarak hem Delta Bisiklet’in hem Alba E-bikes’ın nazik ve profesyonel yaklaşımları beni mutlu etti, ilerisi için de rahatlattı diyebilirim.

İlgili yazı: Elektrikli Bisiklet – İlk Deneyimim

2 Yorumlar

  1. Pingback: Elektrikli Bisiklet – İlk Deneyimim – Özgür Blogger

  2. Pingback: Elektrikli Bisiklet Devrimi – Özgür Blogger

Yorum Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.