Özgür Blogger

Tatildeyken İnternet Kullanımında Dikkat Edilecek Konular

Cep telefonumuzda kullanacağımız mobil veri miktarını belirlerken farkında olarak ya da olmayarak internet kullanımımızın bir kısmını WiFi üzerinden yapacağımızı hesaba katıyoruz. Yani bütün gün dışarıdayken mobil veri kullanıyoruz ama örneğin akşam eve geliyoruz ve evdeki sabit internete bağlanıyoruz. Eş dost, akrabanın evine gidince de onların sabit internet bağlantıları üzerinden kullanım yapıyoruz.

Örneğin ben sadece telefonum üzerinde ayda ortalama 8 GB kullandığımı tahmin ediyorum. Ama tarifemde 6 GB kotam var. Bu yeterli oluyor çünkü eve geldiğimde veya arkadaşlarıma gittiğimde (ortamdaki WiFi’a bağlandığım için) artık tarifemdeki interneti kullanmıyorum. Düşünürseniz sizin için de benzer bir durum olduğunu göreceksiniz.

198s9zybpux68jpg

Bu kullanım planlaması normal zamanda iyi işlese de uzun süreli tatile çıktığımızda alt üst olabiliyor. Her noktasında WiFi hizmeti veren bir otele gidiyorsanız veya kaldığınız evde WiFi varsa yine sorun olmaz ama bu durumlar genelde istisna.

Tatildeyken başka işimiz olmadığı için internet kullanımımız zaten artıyor. :) Bir de tüm kullanımımızı mobil veri olarak yaptığımızdan kotamızı hızlıca tüketiyoruz. Mobil hatlarda kota aşımı yapınca nedense astronomik pahalı bir tarife devreye giriyor. Neden böyle yaptıklarını bilmiyorum. Ek veri paket alınca daha insaflı fiyatlar olsa da yine de standart tarifeden çok daha pahalı oluyor.

Tatillerde mobil veri kullanımını azaltabilmek için dikkat edilmesi gerekenleri sıralayalım.

Video ve ses kullanımını azaltın

Bugün yaygın olarak kullandığımız dosya türleri için en büyük veri tipi videodur. Bunu ses (müzik) dosyaları takip eder. Mümkün olduğunca video izlemeyin, müzik dinlemeyin. Yani sosyal medya uygulamalarındaki videoları izlemeyin, fotoğraf ve yazılarla yetinin. Spotify gibi online müzik uygulamalarını ve radyoların online uygulamalarını kullanmayın.
Mutlaka müzik dinlemek isterseniz bunları önceden mp3 formatında telefonunuza yükleyebilirsiniz.

İnternet üzerinden sesli ve görüntülü görüşme yapmayın.

smartphone watching videomind_0

Dosya indirmeyin ve göndermeyin

İnternetten dosya indirmeniz gerekiyorsa bir WiFi bulana kadar erteleyin. Arkadaşınız size bir video veya ses dosyası gönderirse indirmeyin. WiFi bulunca indirirsiniz.

Mobil internet hatlarının sabit internet hatlarından önemli bir farkı vardır: Gönderdiğiniz ve aldığınız veri miktarının toplamı kotanızdan düşer. Yani evdeyken upload ve download miktarlarınız için ayrı ayrı sınır varken mobil hattınızda bunların toplamı kotanıza sayılır. Bu sebeple siz de çektiğiniz videoları başkalarına göndermeyin ve sesli mesajlaşma yapmayın.

Uygulamalarınızı güncellemeyin

Uygulamaları güncellemek de dosya indirmek anlamına gelir. Uygulama güncelleme ayarlarınız otomatikse onu elle güncelleme olarak değiştirin ki sizin onayınız olmadan veri indirilmesin.

Bağlı diğer cihazların ayarlarını kontrol edin

Eğer bilgisayar, tablet gibi diğer cihazlarınızı telefonunuz üzerinden internete bağlıyorsanız bütün bu kurallar o cihazlar için de uygulanmalı. Örneğin otomatik güncellemeleri manuel olarak değiştirmelisiniz. Arka planda veri indiren program varsa ya kapatın ya da o özelliğini manuele alın.

Bilgisayarınızda maillerinizi web üzerinden kontrol edin, Outlook açmayın. Çünkü Outlook tüm mailleri ekleriyle birlikte indirir. Web üzerinden maili görüntüleyip isterseniz ekini açmayabilirsiniz.

Fatura tarihlerinizi dikkate alın

Herkesin fatura kesim tarihi farklı oluyor. Veri kullanımlarımız da bir fatura kesiminden diğer fatura kesimine kadarki periyotta hesaplanıyor. Bu durumda fatura kesim tarihini bilmek daha iyi hesap yapmanızı sağlar.

Örneğin benim fatura kesimim her ayın 22’sinde. 06-30 ağustos tarihleri arasında WiFi kullanamacağım ortamda olacağım. Stratejik davranarak 22 temmuzdan itibaren, daha tatile çıkmamış olsam bile kullanımıma dikkat etmeye başlıyorum. Video izleyeceksem WiFi’ye bağlıyken izliyorum örneğin. 22 ağustosa kadar kotam yeterse gerisi sorun değil zaten. Tatilin bitmesine 8 gün kalmış olacak ve fatura döneminin kalanını WiFi’lı ortamda geçireceğim. O 8 günde çok da kendimi sıkmam gerekmeyecek.

Bulut senkronizasyonuna dikkat edin

Dropbox, Google Drive, MS One Drive, Yandex Disk gibi bir bulut depolama sistemi kullanıyorsanız bunların da senkronizasyonunu durdurmanız gerekir. Aksi takdirde depolu ortamda yapacağınız her değişiklik size veri kullanımı olarak geri döner.

Örneğin fotoğraflarımı bulutta depoluyorum. Yeni fotoğraflar çektikçe bunları bulut klasörlerine kaydediyorum ancak senkronizasyonu kapalı tutuyorum. Böylece fotoğraflar sunuculara upload edilmiyor ve veri kulalnmamış oluyorum. Tabii senkronizasyon olmadığı için başka bir cihazda dosyaları göremiyorum, gerekirse kablo ile veya USB disk ile aktarıyorum.

CloudComputing

Bir arkadaşım kotasını hızlı tüketmemek için WhatsApp’i kapalı tuttuğunu, mesajlaşmadığını söylemişti. Bu yanlış bir hareket çünkü mesajlaşmayı sadece yazı ve emojilerle yaptığınız sürece (yani fotoğraf, ses, video alıp göndermedikçe) çok çok az veri transfer edilir. Metin, yani yazı, en küçük veri tipidir. Tüm tatiliniz boyunca sabah akşam yazışsanız bile kotanızı bu şekilde dolduramazsınız.

Yorum Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.