İzmir Marşı, Kurtuluş Savaşı’nın sonunda Türk Ordusu’nun İzmir’e girişini anlatır. Bestecisinin kim olduğuna dair farklı görüşler var, söz yazarıyla ilgili ise bir bilgi bulamadım. Kesin olan kısmı şu ki güzel İzmirimiz’le özdeşleşmiş olan bu marş, vatansever duygularımızı harekete geçiren, coşkulandıran bir yapıt.
Marşın özgün senfonik hali şu şekilde:
Yıllardır, neden kimse bu marşı Kenan Doğulu’nun 10. Yıl Marşı’nı ele aldığı gibi ele alarak modern bir yorumla seslendirmez diye düşünüp dururum. 2011’de çeşitli sanatçılar bir araya gelerek İzmir Marşı’nı güzel bir şekilde yorumladılar. Tabii ki beğendim ama bir marşta olması gereken “coşturuculuk” bu yorumda yok.
Bu versiyonda katılımcı sanatçılar şunlar: Berkay, Emre Aydın, Fettah Can, Gece Yolcuları, Gökhan Türkmen, Gripin, Kolpa, Levent Dörter, Model, Mustafa Ceceli, Nev, Özgün, Seksendört, Tan, Yonca Lodi ve Zara.
Bugün şans eseri tam istediğim gibi bir versiyon buldum; Murat Dalkılıç seslendirmiş. Önce yeni bir çalışma sandım ama YouTube’a 2009’da yüklenmiş. Yani üstte bahsettiğim versiyondan bile önce! Dönem dönem İzmir Marşı diye arama yapmama rağmen bu versiyonu daha önce görememiş olmanın nedenini anlayamadım ama benim hatam galiba.
Klibin açıklama kısmında şöyle yazılmış:
“İzmir Marşı Projesi, Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim elemanı Erdal Kara tarafından geliştirilmiş ve yönetilmiştir. Muammer Sun tarafından bestelenmiş olan İzmir Marşı, E.Ü DTMK Ar. Gör Dr. Barbaros Bozkir tarafindan yeniden düzenlenmiş ve eser pop müzik sanatçısı Murat Dalkılıç tarafından seslendirilmiştir. Vokaller İzmir Devlet Opera ve Balesi sanatçıları tarafından yapılmıştır. Proje koordinatörlüğünü Bayram Karadeniz üstlenmiştir. Tüm kayıt ve prodüksiyon izmir blackboxaudio stüdyolarında gerçekleşmiştir.”
Emeği geçen herkese tebrikler. Geç keşfetmiş olsam da bu versiyon artık benim favorimdir! İzleyelim:
İzmir’in dağlarında çiçekler açar
Altın güneş orda sırmalar saçar
Bozulmuş düşmanlar yel gibi kaçar
Yaşa Mustafa Kemal Paşa yaşa
Adın yazılacak mücevher taşa
İzmir’in dağlarına bomba koydular
Türk’ün sancağını öne koydular
Şanlı zaferlerle düşmanı boğdular
Kader böyle imiş ey garip ana
Kanım feda olsun güzel vatana
İzmir’in dağlarında oturdum kaldım
Şehit olanları deftere yazdım
Öksüz yavruları bağrıma bastım
Kader böyle imiş ey garip ana
Kanım feda olsun güzel vatana
Peygamber kucağı şehitler yeri
Çalındı borular haydi ileri
Bozuldu çadırlar kalmayın geri
Yaşa Mustafa Kemal Paşa yaşa
Adın yazılacak mücevher taşa
Türk oğluyum ben ölmek isterim
Toprak diken olsa yatağım yerim
Allah’ından utansın dönenler geri
Yaşa Mustafa Kemal Paşa yaşa
Adın yazılacak mücevher taşa
Pingback: Haluk Levent’in İzmir Marşı Yorumu – Özgür Blogger