Soraya’yı Taşlamak (The Stoning of Soraya M.), 2008 yapımı bir film. İran’da 1979 karşı devrimi (İran İslam Devrimi diye geçiyor) sonrası ücra bir köyde yaşanan gerçek bir olayı anlatıyor. Zaten film, yaşananların İran asıllı Fransız bir gazeteciye (Freidoune Sahebjam) anlatılmasıyla başlıyor. Bu gazeteci sayesinde tüm dünya bu vahşeti öğrenmiş oluyor.
Geçen yıl İran hükümeti, Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan filmin Türkiye’de gösterime girmemesini rica etmişti. Bakanlık ise böyle bir yetkileri olmadığını söyleyerek cevap vermişti. İran’ın bu filmi engellemeye çalışması çok normal çünkü mevcut rejimin (şeriat), İslam dinini alet ederek nasıl faşist bir düzen kurduğunu ücra bir kasabadaki yansımasıyla anlatıyor.
Film İran’da geçiyor ancak tabii ki (engelleme ve hatta saldırı korkusuyla) İran’da çekilmemiş. Nerede çekildiği açıklanmıyor. Acaba film nerede çekildi diye düşünürken hemen başlardaki köy görüntüleri ve telefon direklerini Türkiye’nin doğu köylerine benzettim. Ama sonradan düşündüm ki bu kadar çok sayuda “koyu tenli” figüranı Türkiye’de bulmak imkansız. Zaten internette filmin Ürdün’de çekildiği söylentileri var.
Filmin adından anlaşılacağı üzere filmde bir taşlama (recm) sahnesi de mevcut. Hayatımda izlediğim en gerçekçi sahnelerden biri. Bu nedenle fazla kan, vahşet görmeye dayanamayanların izlemekte zorlanacakları bir sahne.
Ben filmi gösterime girdiğinde izleme şansı bulmuştum. Eğer sinemada izlemediyseniz DVD’sini bulup mutlaka izlemenizi öneririm.
Filmle ilgili iki yazı:
Sinema Blog
Oda TV