Özgür Blogger

Bursa İnsan Kaynakları ve İstihdam Buluşması 2015

İŞKUR Bursa İl Müdürdüğü tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Bursa İnsan Kaynakları ve İstihdam BuluÅŸması’nda (BİİB 2015) firmamızı temsil eden ekipte ben de vardım. Baya yorucu ama çok faydalı üç günün sonunda hafızamda her ÅŸey tazeyken paylaÅŸmak istedim.

Standımızın ziyaretçi almadığı zamanlar çok azdı, her yaştan, her profilden çok sayıda ziyaretçi ilgiyle geldiler, sorular sordular, bilgi aldılar. Bazı zamanlar standı diğer arkadaşlara bırakarak standları hızlıca gezme fırsatım oldu. Kendi ölçeğimizdeki firmalarda benimle aynı görevi yapan kişilerle de tanıştım.

biib2015

Açılışına Vali ve BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı dahil protokolün katılması güzeldi. Organizasyona önem verildiÄŸini gösteriyor. Yapılan konuÅŸmalarda Bursa’da aslında iÅŸ ve işçi sayısında denge olduÄŸu, iÅŸsizliÄŸin nedeninin iÅŸveren beklentisiyle adayların niteliklerinin uyuÅŸmaması olduÄŸu söylendi. Bu yıl buluÅŸmaya 163 firma katılmış.

Hem mavi yaka, hem beyaz yaka adaylarda “niteliklerini belgelendirme” refleksinin henüz oluÅŸmadığını gördüm. Bu, biz Türklerin yazıya dökme, kayda geçirmeyi sevmeyip sözlü iÅŸ yapma eÄŸilimimizin bir uzantısı. “Söz uçar, yazı kalır” diye çok güzel atasözümüz de var aslında.

Üniversite mezunu adaylar yabancı dil seviyelerini bir sınav skoruyla belgelendirmiyorlar. Yabancı dil seviyelerinden “az, orta, iyi” diye bahsediyorlar. Bunlar göreceli kavramlar. “İngilizcem çok iyi” demektense “IELTS skorum 7, hatta speaking 8” demek çok daha etkileyici deÄŸil mi? Sonuç olarak tüm adaylara bıkmadan usanmadan, uluslararası geçerliliÄŸi olan bir dil sınavına (IELTS, TOEIC, TOEFL, TFI) girerek seviyelerini belgelendirmelerini tavsiye ettik.

TOEIC, IELTS, TOEFL puan denkliÄŸi tablosu

TOEIC, IELTS, TOEFL puan denkliÄŸi tablosu

Mavi yaka pozisyonlara aday kiÅŸilerin ise bildikleri, deneyimli oldukları, kısaca ustası oldukları iÅŸleri belgelendirmiÅŸ olmamaları üzücü. Endüstri Meslek Lisesi diploması kapıları açıyor ancak EML mezunu olmayan, piyasada yetiÅŸmiÅŸ adaylar ise ellerinde yaptıkları iÅŸe dair bir belge olmamasının sıkıntısını yaşıyorlar. Türkiye’de her geçen gün bir mesleki yeterlilik belgesine sahip olmanın önemi artıyor ve gelecekte de artmaya devam edecek.

Yabancı dil demiÅŸken; üniversite mezunu bazı adaylar hala iÅŸ dünyasında (ve aslında hayatta) İngilizce’nin ne kadar hayati öneme sahip olduÄŸunun farkında deÄŸiller maalesef. Dünya İngilizce’nin etrafında dönüyor. Daha biz lisedeyken büyüklerimiz “bu devirde zaten iÅŸveren İngilizce bildiÄŸinizi varsayıyor, ek niteliklerinize bakıyor” diyorlardı. Bu dediÄŸimin üzerinden 16-17 yıl geçti. İngilizce bilmeden uluslararası bir firmaya girmek imkansız. Lisede istediÄŸi seviyede İngilizce eÄŸitimi alamamış kardeÅŸlere üzerine basa basa üniversitede birinci sınıftan itibaren ciddiye alarak iki yılda İngilizce defterini kapatmalarını söylüyorum hep.

İŞKUR çalışanları organizasyonda aktif ÅŸekilde yer aldılar. İŞKUR standının haricinde bile ihtiyacınız olduÄŸunda en fazla 5 dk içinde bir İŞKUR personeli bulunabiliyordu. Hem anketle, hem de sık sık sözlü olarak görüşlerimizi aldılar ama “bu organizasyonun neden kendi websitesi yok” demek ÅŸimdi aklıma geldi. :(

14189-manset

Okurken söylerlerdi de çok ciddiye almazdım; mühendis olmak gerçekten de çok avantajlı bir durum. Hadi biz mekanik üretim yapan bir fabrikayız, hemen her alanda mühendise ihtiyacımız var ama ziyaret eden adaylardan öğrendiÄŸime göre her sektörden firmalar “mühendis deÄŸilseniz CV’nizi bırakmayın” diyormuÅŸ.

CV bırakmak demiÅŸken; bir sürü aday CV’lerinden bol bol kopya çıkartmış, firmalara elden vermek istiyor. Biz kabul etmiyoruz, internet sitemize yönlendiriyoruz. O hard kopyaları kim tek tek okuyacak, kim bilgisayara geçirecek… O ÅŸekilde veritabanı yönetilmez ki. Bu dijital çaÄŸda hala bu ÅŸekilde CV kabul eden firma olmasına ÅŸaşırdım doÄŸrusu. Aday açısından bakacak olursak da aynı durum; internette bilgisayar başında baÅŸvuru yapmak, CV hazırlayıp bir sürü çıktı alıp, elinde dolaÅŸtırıp dağıtmaktan daha kolay deÄŸil mi?

Sonuç olarak bilgi ve görüş alışverişi açsından, networking açısından hem adaylar, hem firmalar için güzel bir organizasyon. Ben faydalı olduğunu, geliştirilerek, zenginleşitirlerek devam etmesi gerektiğini düşünüyorum.

 

 

1 Comment

  1. Bora Aydın

    Ben de iÅŸ arayan gözünden bu fuarı deÄŸerlendireyim. Geçen sene Bursa’ da iÅŸ aradığım dönemde bu fuara katılmıştım. BeklediÄŸimden daha az firmanın olduÄŸunu görünce biraz hayal kırıklığı yaÅŸamıştım. Büyük firmaların sadece internet üzerinden cv kabul ediyoruz ÅŸeklinde yaklaşımını anlayamamıştım. Bunu söylemek için stand açmaya ne gerek var. Benim beklediÄŸim en azından beyaz yaka kadrosuyla bir ön görüşme yapmalarıydı. Ufak-orta ölçekli firmalar cv kabul ediyorlardı. Bir firmayla bir pozisyon için ön görüşme yapıp ÅŸirkete görüşmeye de çaÄŸrılmıştım. Benim için o günlük hedefime ulaÅŸmıştım. İzmit’ te de daha önce böyle bir fuara katılmıştım ve o zamanki çalıştığım firmayla orada tanışmıştım. Bu açıdan bu tip fuarları yararlı buluyorum.

    Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.