Özgür Blogger

İzmir’e 2020’de Yeni Bisiklet Yolları

Bu yıl içinde dünyada ve Türkiye’de bisiklet satışları patladı. Salgının kolay kolay geçmeyeceğini fark eden insanlar toplu taşıma kullanmaktan çekindiklerinden alternatif ulaşım yöntemi olarak bisikleti tercih ediyorlar. Tabi Türkiye’de otomobil sahibi olmanın anormal maliyetli olmasının da buna etkisi var. O sebeple veya bu sebeple artık şehirlerimizde daha fazla bisikletli görüyoruz, göreceğiz.

İzmir Büyükşehir Belediyesi zaten geleceğin ulaşım planlarında bisiklete ağırlık vereceğini daha önce açıklamıştı. Salgın döneminde trafiği rahatlatmak amacıyla bazı bisikletli ulaşım altyapı çalışmalarını öne aldı.

Temmuz ayı içinde belediye 2030 İzmir Ana Ulaşım Planı (UPİ 2030) kapsamında Bisiklet ve Yaya Eylem Planı’nı tamamlayarak duyurmuştu. Salgın sebebiyle toplu taşıma yerine özel araçlarını kullananların yoğunlaştırdığı trafiği azaltmak için planlanan bisiklet yollarının 40 kilometrelik kısmının yaz sonuna kadar tamamlanacağı duyuruldu.

Temel hedefimiz, İzmir’de bisiklet kullanımını sadece hobi veya spor amaçlı olmanın ötesine taşımak. Bisikleti, gelişmiş kentlerde olduğu gibi toplu ulaşımla entegre şekilde etkili bir ulaşım aracı olarak yaygınlaştırmak istiyoruz.

Tunç Soyer

Çalışma kapsamında Karşıyaka, Bayraklı, Konak, Balçova’da 40 kilometre uzunluğunda yeni bisiklet yolu yapılacak. Karşıyaka’da Girne, Gün Sazak, Aziz Nesin Bulvarları ile Mavişehir 2040/3, 2040/4, 6523, 6522 sokaklar, Konak’ta Gazi, Talatpaşa ile Cumhuriyet bulvarları, Yeşildere paralelinde yer alan 2251, 5402, 1038 sokaklar ile Yeşildere Caddesi yan yolu, Gaziler Caddesi, Bornova yönünde Liman Caddesi ile Ankara Caddesi yan yolu, Bayraklı’da Manas Bulvarı, Sakarya, Hardaraliyev ve Mustafa Kemal caddeleri, Bornova’da Gediz Caddesi, Balçova İnciraltı Caddesi, Yıldız Sokak, Yenikale Sokak ve Gürler Caddesi’ndeki çalışmalar yaz sonunda tamamlanacak.

Bir Balçovalı olarak buradaki gelişmelere baktığımda, sahil boyunca İnciraltı’na kadar gelen bisiklet yolunun hem Balçova’nın yerleşim bölgesine uzatılacağını hem de ayrı bir yolla Sahilevleri’ndeki mevcut bisiklet yoluna bağlanacağını görüyorum.

Balçova’nın yerleşim bölgesinden güvenli bir şekilde sahildeki ana omurgaya bağlanması heyecan verici. Bu şekilde bisikletimizle otomobil trafiğine girmeden güvenli şekilde sahile çıkabileceğiz. Ama keşke bu yol 1.2 km daha uzatılıp İzmir Ekonomi Üniversitesi’ne bağlansaydı. Böylece binlerce öğrenci ve personel okullarına bisikletle ulaşım sağlama imkanına sahip olurdu. Hem de 1.2 kilometrelik bu rota üzerinde bir de lise var.

İnciraltı ve Sahilevleri’ndeki mevcut bisiklet yollarının birbirlerine bağlanması da zaten şimdiye kadar yapılması gereken bir işti. Aradaki yol, tarlaların, bahçelerin arasından geçen, bisikletlilerin sevdiği türden bir yol.

Karşıyaka’ya baktığımda sahilden Girne Bulvarı ile içerilere girilecek. Ayrıca bir çizgi üzerinde bulunan üç AVM’ye (Ege Park, Mavi Bahçe, Hilltown) bisiklet yolu üzerinden ulaşılabilecek. Umarım bu AVM’lerin bisiklet parkları vardır veya yaz sonuna kadar hazırlarlar.

Alsancak’ta Talatpaşa ve Cumhuriyet Bulvarları hem çok merkezi caddeler olmaları, hem de sahilden bir adım da olsa içeri girilmesi açısından güzel.

Bornova’da yine aynı şekilde, Bayraklı sahilinden gelen yolun baya içerilere girerek Bornova’nın merkezine kadar gitmesi bisikletlerin sahil esaretinden kurtulup etkin bir ulaşım aracı haline gelmesi için önemli bir adım.

Yeşildere yoluna paralel gidip Gaziler Caddesi üzerinden Basmane Meydanı’na bağlanan hat, haritada sanki Gazi Bulvarı’na bağlanmayacak gibi görünüyor. Umarım bu iki yol Basmane Meydanı’nda güvenli şekilde birbirine bağlanır. Bu yolun önemi; bisiklet yolu omurgasının İzmir’in en büyük ilçesi Buca’nın “kapısına dayanması”.

Yıllardır şikayet konusu olan liman bağlantısı da yıl sonuna kadar çözülecek görünüyor. Böylece Narlıdere’den Çiğli’ye kadar sahil boyunca uzanan bisiklet yolu kesintisiz hale geliyor.

Özetlemek gerekirse İzmir’de sahil şeridi boyunca uzanan bisiklet yolu bu yıl içinde iç kesimlere doğru “girintiler” yapacak. Birçok gelişmiş Avrupa kentinin bisiklet ulaşım altyapılarının nasıl geliştiğine dair çok sayıda video izledim. Hepsi de aynı bizde olduğu gibi önce ana bir hatla başlamışlar, sonra bu hattan her yöne “girintiler” yapmışlar. Sonra o girintilerin uçlarını birbirlerine bağlamışlar. Böyle böyle bisiklet yolu ağını oluşturmuşlar. Bu gözle baktığımızda İzmir’de de yapılan doğru görünüyor. Tabi 2021 yılında da bu atılımın hızlanarak devam etmesi ben dahil birçok kişinin dileği.

Bu yıl içinde değil ama önümüzdeki dönemlerde planlanan bisiklet ve yaya köprüsü ile seyir terası

Yorum Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.